Smaczny i zdrowy symbol lata

Arbuz jest nieodzownym elementem lata. Trudno się oprzeć jego aromatowi i słodyczy. Jednak oprócz walorów smakowych ma on również korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Ponieważ w swoim składzie arbuz ma bardzo dużo wody, spożywanie go, jest świetnym sposobem na nawodnienie organizmu.  Jeśli w  naszej diecie znajdą się owoce bogate w wodę, możemy poprawić krążenie krwi, kondycję naszej skóry oraz prace okładu pokarmowego. Regularnie jedzenie arbuza może być także pomocne w uregulowaniu temperatury ciała, funkcjonowaniu stawów, poprawieniu metabolizmu i sprawności umysłowej.  Warto mieć świadomość, że utrata nawet 1% płynów ustrojowych może wpłynąć na pogorszenie się naszej koncentracji. Ponadto mogą wystąpić u nas bóle głowy, zmęczenie i niewytłumaczalny niepokój.

Naukowcy udowodnili, że codzienne jedzenie arbuza może zapobiegać chorobom serca, dzięki zapobieganiu gromadzenia się złego cholesterolu oraz zmniejszaniu ilości złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych.  To wszystko to dzięki wchodzącej w skład arbuza cytrulinie. Ta substancja chemiczna może mieć także korzystny wpływ na miażdżycę. Stwierdzono także jej zbawienny wpływ na sztywność tętnic u kobiet, które przeszły menopauzę.

Nie można nie wspomnieć o korzystnym wpływie arbuza na naszą skórę, która z wiekiem staje się coraz cieńsza i traci zdolność do regeneracji. Dzięki zawartym w miąższu owocu przeciwutleniaczom możliwa jest redukcja wolnych rodników uszkadzających komórki. Ich działanie jest uznawane za przyczynę starzenia się skóry.  Zawarta w arbuzie witamina C wspomaga produkcję kolagenu i białka w organizmie. Wpływa to na uelastycznienie skóry i wzmocnienie włosów.

Na ten temat pisze także strona https://www.slodkosci.pl/